DERS:9- Hesap Makinesi Arayüzü
Tkinter Grid Hesap Makinesi Arayüzü
DERS VİDEOSU
Hesap Makinesi Ara Yüz Kodları
import tkinter as tk
pencere=tk.Tk()
pencere.resizable(width="FALSE",height="FALSE")
liste = ["9", "8", "7","6", "5", "4","3", "2", "1","0", "+", "-","/", "*", "=","C"]
sira = 1
sutun = 0
for i in liste:
tk.Button(text=i,width=4).grid(row=sira,column=sutun)
sutun += 1
if sutun > 2:
sutun = 0
sira += 1
pencere.mainloop()
Öncelikle pencerenin değiştirilememesi için resizable özelliğini FALSE yaptık. Liste adında bir liste oluşturup içerisine hesap makinesinde kullanacağım tüm düğme yazılarını ekledik. Düğmelerin düzenli bir şekilde ekranda görünmesini sağlamak için ROW ve COLUMN değerlerini iyi ayarlamamız gerekiyor. Bu yüzden sira ve sutun isimli iki değişken tanımladık ve sira=1, sutun=0 değerlerini atadık.
Şimdi sırada butonları (düğmeleri) pencereye yerleştirmek. Tek tek ekleyerek yapılabilir fakat for döngüsü içerisinde de rahatlıkla yapabiliriz. For döngüleri python derslerinde de gördüğümüz gibi listeler üzerinde iterasyon yani dolaşma yapabiliyordu. Bu sayede liste isimli liste üzerinde for döngüsü açarak listede yer alan elemanlar üzerinde tek tek dolaşıyoruz.
tk.Button(text=i,width=4).grid(row=sira,column=sutun)
Bu kod satırı düğmeyi pencereye eklemektedir. Dikkat ederseniz aynı satırda grid komutunuda kullandık. Önemli olan nokta row ve column değerleridir. Her bir eklemeden sonra sutun+=1 ile sutun değeri 1 arttırılır. Hemen altında eğer sutun 2 yi geçmişse sıfırlanır. Sutun sıfırlandığında satır değişkeni de 1 arttırılmalıdır. Çünkü alt satıra geçmemiz gerekecek. Bu döngü listedeki eleman sayısı kadar dönecek ve her bir döngüde bir düğme pencereye eklenecektir.
EKRAN GÖRÜNTÜSÜ:
